Αυτό είναι το κείμενο απολογισμού μιας κοινής εκδήλωσης Fedora/Ubuntu που έγινε πρόσφατα στην Κύπρο από την τοπική ομάδα ελλάκ.

Το γράμμα περιλαμβάνει σημαντικά στοιχεία:
α. Περιγράφει την εκδήλωση συνοπτικά.
β. Κάνει απολογισμό με λεπτομέρειες για το τι πήγε καλά και το τι δεν πήγε καλά στην εκδήλωση. Είναι πολύ σημαντικό μετά από μια εκδήλωση να γίνεται καταγραφή σφαλμάτων που έχουν γίνει ώστε να μην επαναλαμβάνονται στο μέλλον. Στο εξωτερικό αυτό είναι γνωστό ως «post mortem», και το κάνουν εταιρίες και οργανισμοί ανεξαρτήτου μεγέθους.
γ. Ευχαριστεί όλους τους συντελεστές για τη συμβολή τους, με αναγνώριση του έργου του καθενός.

Γενικά ένα τέτοιο γράμμα μπορεί να φανεί ως ένας ακόμα κόπος για τον οργανωτή της εκδήλωσης, ιδίως με το ζήτημα της καταγραφής των αδυναμιών. Όμως, είναι το τελευταίο μέρος στο έργο της οργάνωσης μιας εκδήλωσης, και συνδέει την εκδήλωση που έγινε με πιθανές μελλοντικές εκδηλώσεις. Είναι σημαντικό να δίνεται βαρύτητα στον απολογισμό, και να στέλνεται στις λίστες.

Ο βασικός λόγος που προωθώ το γράμμα είναι ότι κάνει εποικοδομητική περιγραφή των αδυναμιών στην εκδήλωση. Αυτό είναι εξαιρετικό.

Από τον αποστολέα του γράμματος μαθαίνουμε ότι υπάρχει και Cyprus Ubuntu Loco Team, με δικτυακό τόπο http://www.ubuntucy.org

Σίμος

---------- Forwarded message ----------
From: Cyprus Ubuntu Loco Team <info@ubuntucy.org>
Date: 2008/11/17
Subject: [Cylug-Main] Απολογισμός εκδήλωσης Ubuntu/Fedora Linux
To: Cypriot Ubuntu LoCo Team <ubuntu-cy@lists.ubuntu.com>, cylug-main@lists.cylug.org


Η Εκδήλωση
_____________

Συνολικά έγιναν 5 παρουσιάσεις. Η προσέλευση του κόσμου ήταν ικανοποιητική και μας δόθηκε η ευκαιρία ανταλλαγής πληροφοριών και απόψεων. Παράλληλα υπήρχαν υπολογιστές με Ubuntu στα εργαστήρια και μπορούσαν οι παρευρισκόμενοι να δοκιμάσουν το καινούργιο σύστημα. Αρκετοί έφεραν και του υπολογιστές τους και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε όσους μπορούσαμε.

Παρουσιάσεις
______________

1) Εισαγωγή στο GNU/Linux και Ελεύθερο Λογισμικό:

Ο Γρηγόρης Χρυσάνθου μίλησε για την ιστορία και φιλοσοφία του κινήματος για Ελεύθερο Λογισμικό και εξήγησε στο κοινό μερικές βασικές έννοιες και τις διάφορες επιλογές που έχουν όταν αποφασίσουν να δοκιμάσουν το Linux. Εξήγησε επίσης ότι το Linux δεν είναι δυσκολότερο στην εκμάθηση του απλά είναι διαφορετικό.

2) Εκπαιδευτικές - Ακαδημαϊκές εφαρμογές:

Ο Θεόδοτος Ανδρέου παρουσίασε εφαρμογές για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Παρουσιάστηκαν εφαρμογές όπως η εκπαιδευτική σουΐτα GCompris,  το σύστημα  συμβολικών μαθηματικών Maxima (όπου ξέχασε την σύνταξη και δεν έβγαινε η άσκηση!), το πρόγραμμα περιήγησης στο σύμπαν Celestia, και τον περιοδικό πίνακα (και όχι μόνο) Kalzium. Τόνισε το υψηλό κόστος των υφιστάμενων εκπαιδευτικών μέσων και το πλεονέκτημα που προσφέρουν στους μαθητές/φοιτητές τα ελεύθερα προγράμματα καθώς μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν στο σπίτι χωρίς νομικά προβλήματα.

3) Εφαρμογές του GNU/Linux στις επιχειρήσεις:

Ο Παναγιώτης Ομήρου παρουσίασε τα πλεονεκτήματα του GNU/Linux στις επιχειρήσεις. Εξήγησε ότι η μετακίνηση των συστημάτων σε Linux πρέπει να γίνει σταδιακά και λαμβανομένου υπόψιν τις ανάγκες του οργανισμού. Ανάφερε τέλος, διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά σε κλειστές λύσεις.

4) Εγκατάσταση Ελεγκτή Τομέα (Domain Controller) με την χρήση Ubuntu Server και πλατφόρμα EBox:

Ο Θεόδοτος Ανδρέου μας εδείξε πως να ΜΗΝ εγκαταστήσετε Ubuntu Server και EBox. Η χρήση εικονικών υπολογιστών αντί πραγματικών ήταν το μοιραίο λάθος με αποτέλεσμα να εξαντληθεί ο χρόνος χωρίς αποτέλεσμα. Εντούτοις έδειξε τουλάχιστον τις δυνατότητες του EBox που αποτελεί μια λύση για όσους, ακόμα, δεν είναι εξοικειωμένοι με το κέλυφος.

5) Το Κέλυφος και οι εφαρμογές του:

Ο Γρηγόρης Χρυσάνθου εξήγησε στο κοινό τις δυνατότητες του κελύφους δίνοντας έμφαση στο πόσο εύκολα μπορείς να λύσεις φαινομενικά δύσκολα προβλήματα. Εξήγησε πως οι εντολές grep, sed, awk και άλλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν την παραγωγικότητα ενός  έμπειρου χρήστη.

Εργαστήρια
____________

Στα εργαστήρια είχαμε περίπου 25 Υπολογιστές του ΤΕΠΑΚ με Ubuntu χρησιμοποιώντας την μέθοδο wubi. Υπήρχαν και κάπου 10 υπολογιστές που έφεραν κάποιες εταιρίες και μέλη της κοινότητας. Τα διάφορα εργαστήρια δούλεψαν κανονικά και ο κόσμος έμεινε ευχαριστημένος. Υπήρχαν εργαστήρια εκπαιδευτικά, εργαστήρια εγκατάστασης παιχνίδια και πάρα πολλές εφαρμογές. Έγιναν επιδείξεις του τρισδιάστατου περιβάλλοντος Compiz και της Πλατφόρμας Πολυμέσων Elisa. Δώσαμε κάπου 100 CD Ubuntu και κάποια Fedora. Μέλη της κοινότητας βοηθούσαν όσους είχαν τεχνικά προβλήματα.

Αδυναμίες
__________

1) Οι παρουσιάσεις διήρκεσαν αρκετή ώρα και κούρασαν τον κόσμο. Ήταν εμφανείς οι απώλειες καθώς ο χρόνος περνούσε. Επίσης καθώς τα εργαστήρια δούλευαν παράλληλα, όσοι ήταν στις παρουσιάσεις δεν είχαν αρκετό χρόνο να δουλέψουν με τους υπολογιστές.

2) Οι παρουσιάσεις για εγκατάσταση Ubuntu Server και για το Κέλυφος θα ήταν καλύτερα να γίνονταν στα εργαστήρια. Ειδικά το πρώτο θα έπρεπε να γίνει με πραγματικό εξοπλισμό αντί εικονικό.

3) Η παρουσίαση για τις επιχειρήσεις δεν προβλήθηκε  αρκετά με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ενδιαφέρον από εταιρίες.

4) Μέσα στον πανικό για τις προετοιμασίες δεν είχαμε ούτε ένα Fedora εγκατεστημένο στα εργαστήρια. Τις απολογίες μας στου χρήστες Fedora. Θα είμαστε πιο οργανωμένοι στο μέλλον.

5) Στον καθορισμό της ημερομηνίας δεν λάβαμε υπόψιν το γεγονός ότι αρκετά ακαδημαϊκά ιδρύματα ήταν σε περίοδο ενδιάμεσων εξετάσεων με αποτέλεσμα κάποιοι που ήθελαν να έρθουν δεν τα κατάφεραν λόγω ακαδημαϊκών υποχρεώσεων.

Ευχαριστίες
____________

Ευχαριστούμε την Υπηρεσία Συστημάτων Πληροφορικής και Τεχνολογίας του ΤΕΠΑΚ για την παραχώρηση του αμφιθεάτρου και των εργαστηρίων. Ευχαριστούμε τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας κο Φίλιππο Φιλίππου που μας έδωσε την ευκαιρία να δείξουμε τις δυνατότητες του ελεύθερου λογισμικού στο κοινό, τον Ανδρέα Μούσκο και την Νταϊάνα Κωνσταντίνου που είχε αναλάβει την διοργάνωση της εκδήλωσης.

Για την προβολή της εκδήλωσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κο Πανίκο Μασούρα του Cyprus Computer Society (CCS), τον κο Κώστα Περδίκη για τις ανακοινώσεις στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το κο Λεωνίδα Χατζημιτσή για τις ανακοινώσεις σε πρώην και νυν φοιτητές της ακαδημίας CISCO. Ειδικά  η προβολή που έτυχε η εκδήλωση από το CSS ήταν καθοριστική για την επιτυχία της εκδήλωσης αφού ποσοστό μεγαλύτερο του 60% είχαν ενημερωθεί από εκεί.  Επίσης από το φοιτητικό παράρτημα ΙΕΕΕ του Πανεπιστημίου Κύπρου ευχαριστούμε τους Γιώργο Μιχαήλ, Μαρία Ευθυμίου και Φίλιππο Χατζημιχαήλ για την προβολή που έγινε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Για την παροχή Υπολογιστών και Αναλώσιμων (CDs και DVDs) ευχαριστούμε τις εταιρίες Maldogate LTD και CDT Computers LTD.

Από την κοινότητα εργάστηκαν για την προετοιμασία και επιτυχία της εκδήλωσης:

Άγγελος Ιωάννου, Δημήτρης Ιωάννου, Κωσταντίνος Μικελλίδης, Μαρίνος Ιωάννου, Χριστόδουλος Σταυρινού, Νεόφυτος Παναγιώτου, Παναγιώτης Ομήρου, Γρηγόρης Χρυσάνθου, Θεόδοτος Ανδρέου  και άλλοι.

Μελλοντικές Εκδηλώσεις
___________________________

Θα οργανώσουμε κάποιες παρουσιάσεις σε  ιδιωτικά φροντιστήρια με θέμα τις δυνατότητές του ελεύθερου λογισμικού στην εκπαίδευση μέσα στον Δεκέμβρη. Το επόμενο πάρτι κυκλοφορίας θα γίνει τον Μάη μετά τις νέες κυκλοφορίες Ubuntu και Fedora.

_______________________________________________
Cylug-Main mailing list
Cylug-Main@lists.cylug.org
http://lists.cylug.org/listinfo.cgi/cylug-main-cylug.org