[Bug 492510] Regression: wqy-bitmap-fonts preferred font over truetype fonts

bugzilla at redhat.com bugzilla at redhat.com
Fri May 8 02:55:37 UTC 2009


Please do not reply directly to this email. All additional
comments should be made in the comments box of this bug.


https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=492510





--- Comment #52 from Akira TAGOH <tagoh at redhat.com>  2009-05-07 22:55:36 EDT ---
(In reply to comment #49)
> sorry, have been working on a bunch of things. I will look into these config
> files and confirm on all the tests. 
> 
> From what you wrote, the results looks normal to me. If wqy-zenhei-fonts is not
> installed, wqy-bitmap-song is perhaps the best candidate for Sans anyway.  

You better read the above comments carefully. wqy-zenhei-fonts is irrelevant
for this issue and either of fonts shouldn't affects anything else. that's why
adding no own fonts to the fontconfig rule is a bad idea. actually my simpler
rule works fine with the above testcases.

To be sane, here is a result of pango-view with Serif, without
wqy-zenhei-fonts.

1. LANG=ja_JP.UTF-8 pango-view --text "日本語 test" --font "Sans 100"

   --> [GOOD] rendering is ok with Japanese font

2. LANG=ja_JP.UTF-8 pango-view --text "日本語 test" --font "Sans 12"

   --> [GOOD] rendering is ok with Japanese font

3. LANG=zh_CN.UTF-8 pango-view --text "日本語 test" --font "Sans 100"

   --> [GOOD] rendering is ok with Chinese outline font

4. LANG=zh_CN.UTF-8 pango-view --text "日本語 test" --font "Sans 12"

   --> [BAD] outline font is still used.

5. LANG=zh_CN.UTF-8 pango-view --markup --text '<span lang="ja">日本語</span>
test' --font "Sans 100"

   --> [GOOD] rendering is ok with Japanese font

6. LANG=zh_CN.UTF-8 pango-view --markup --text '<span lang="ja">日本語</span>
test' --font "Sans 12"

   --> [GOOD] rendering is ok with Japanese font

7. LANG=en_US.UTF-8 pango-view --text "日本語 test" --font "Sans 100"

   --> [GOOD] rendering is ok with Chinese outline font

8. (bonus)PANGO_LANGUAGE=zh LANG=en_US.UTF-8 pango-view --text "日本語 test"
--font "Sans 12"

   --> [BAD] outline font is still used

9. (bonus)PANGO_LANGUAGE=ja LANG=en_US.UTF-8 pango-view --text "日本語 test"
--font "Sans 12"

   --> [GOOD] rendering is ok with Japanese font

This result would means the fallback rule by the size doesn't work which I've
pointed out at comment #48.

(In reply to comment #51)
> Indeed, I don't mind taking wqy-bitmap-fonts out from the default Chinese font
> list, and replaced by wqy-zenhei-fonts instead, since zenhei already embedded
> all the bitmaps and is smaller in size (disabled by default).
> 
> Then the key question is how to fix the overwritten problem between wqy-zenhei
> and vlgothic config files.  

Again, it's a separate issue. please stop mixing up multiple bugs here. and I'm
still waiting for your explanation what exactly you faced with my simpler
fontconfig rule.

-- 
Configure bugmail: https://bugzilla.redhat.com/userprefs.cgi?tab=email
------- You are receiving this mail because: -------
You are on the CC list for the bug.




More information about the fonts-bugs mailing list